Son Dakika!

biz bi' ara üşenmeyip harekete geçebilirsek bir şeyler bir şeyler yapacaz bloga. kaming suun.

18 Nisan 2010 Pazar

Bir Çikolatalı Suflenin Tarifi

efennim ben size kısaca tarifini anlatayım da -dan diye konuya giren adam volüm 1- kendilerinin ilk önce etrafı naylonla sarın sarmalayın ne kadar dağılacağını tahmin bile edemezsiniz sonra bakkala gidip malzemeleri alın, ki onlar da şöyle; 1/2 litre süt 3 yumurta 4 yemek kaşığı kakao 4 yemek kaşığı un 1 çay bardağı şeker 2 paket kare bitter çikolata 1 kutu krema * başlamadan önce yapmadığınız bişi yapıp klasik müzik eşliğinde yapmayı deneyin inannın acayip değiştiriyor tadını * hatta önerim size "Bachianas Brasileiras 5" olacaktır. youtupdan bolca keman çello yan fülüt versiyonlarını bulabilirsiniz. neysem biz tatlımıza geçelim. şeker, un ve kakaoyu sakince bir tencereye döküp karıştırınız. Ocağa alın, sürekli sakin sakin yavaaaş yavaş karıştırarak sütü azar azar ekleyin. çikolataları küçük küçük minkırık olmayacak şekilde parçalara bölün, bi parçasını azınıza atın, sonra ilave edip, karıştırarak eritin. Kaynayıp, koyulaşınca ocaktan al, soğumaya bırak. iyice soğuyunca çırpılmış yumurta sarılarını ekle. Yumurta aklarını da 1 fiske *tuzla kar haline gelinceye kadar çırpın. ( ne kadar çırparsan, o kadar kabarır unutma.) Akları da ekleyin ama dikkatli ve az sakin karıştırın, aklar sönmesin. 180 derecede 35-40 dakika kadar dayanabilecek bi kap bulup koyun. iyice kabarana kadar pişirin. çıkardığınız gibi hazır kremayı yapıştır azına azına* sonrada yanında gidebilecek en güzel klasik müzüünüzü açın. bulutların tepesine kadar uçurabilir sizi ama ilk yapışınızda değil * takriben 5ve ya 6 bazen 4 de tam oranlarını tutturursunuz. yılmadan yapın efennim afiyet olsun --- spoiler --- burda da ekşisözlük tarifini veriyorum, lakin istediğiniz şekilde yapın ben pek iyi anlatamama bişiyi bilirsiniz. --- spoiler --- 1 bardak süt 4 çorba kaşığı toz şeker 4 çorba kaşığı tereyağı 6 kaşık un 8 yumurta 100 gr çikolata rendesi makul miktarda krema ve pudra şekeri küçük bir tencerede şeker ve süt orta ateşte kaynatılır. süt bir taşım kaynayınca ateşten alınır. başka bir küçük tencerede 3 kaşık tereyağı eritilip un ilave edilir. sürekli karıştırarak 2-3 dakika pişirilir. karıştırmaya devam edilerek az önce kaynattığınız süt bu karışıma yedirilir. bu bir kenarda soğumaya bırakılıp yumurtalara girişilir. yumurta sarıları ve akları ayrı ayrı çırpılır. aman ha aklara bir damla bile sarıdan karışmaya sufleniz kabarmaz sonra. bunun için mikserle önce akları sonra sarıları çırpabilirsiniz .ama akları köpük gibi oluncaya kadar çırpmak gerek. bu arada güçlü kuvvettli bir elemana çikolatayı rendeletin. nestlenin bitteri tavsiye edilir. kare olanları rendelemek daha kolay. 80 gram olduğu için 2 paket gerekiyor. artanını yersiniz artık. daha sonra uygun bir borcam alın. dilimli kek kalıbı şeklindeki bu ölçüye tam geliyor. içini ölçülerde belirtilen yağdan artan 1 kaşık yağ ile yağlayın. çikolata rendesini sütlü unlu karışıma yedirin. daha sonra yumurta sarılarını , en son aklarını karışıma ilave edin. iyice karıştırıp homojen hale getirin. bu karıştırma aşamasında mikser kullanmamanız suflenin kabarması açısından daha hayırlı olacaktır. çünkü bu yumurta akı denen nane öyle kocaman köpük olduktan sonra çok kurcuklanırsa kabartma özelliği azalıyor. hepsini yağladığınız kaba döküp önceden ısıtılmış ( 180-200 derece) fırına atın. büyük fırınlarda yaklaşık 1 saatte pişiyor. aman tam pişmeden fırının kapağını açmayın puf diye söner sufleniz. son hareket acilen mutfaktan kaçın. deli gibi bulaşık çıkardınız anneye , kızacaktır.