Son Dakika!

biz bi' ara üşenmeyip harekete geçebilirsek bir şeyler bir şeyler yapacaz bloga. kaming suun.

17 Aralık 2011 Cumartesi

Netizen Olmak Kolay Değil...


Gazetelerin websitelerini ziyaret ediyorsanız çevrimiçi güvenliğiniz konusundaki haberlere sıkça rastlarsınız. Bu haberler, çoğunlukla Facebook ile ilişkilidir fakat genelde Web 2.0 teknolojisini barındıran, kullanıcıların paylaşımlarının esas olduğu siteler ve akıllı telefonlarla birlikte iletişimimizin tümü ile ilgilidir.

Netizen olmak, 'citizen' olmaktan daha zordur beyler, bayanlar!


İnternetin ilk zamanlarından bugüne değişen en büyük nokta, internette artık gerçek isimlerimizle bulunuyor olmamız. Facebook'un popülerleşmesinden önce forum-chat vb. ortamlarda 'nickname'lerin ardındaydık fakat artık forum sitelerinde bile gerçek ismini kullananlar var. Dolayısıyla bu durum, kişisel bilgilerimizin güvenliği konusunda ciddiyet içinde olmamızı gerektiriyor.

Şunu baştan kabul etmemiz gerekir ki, net ortamında %100 güvende olmak mümkün değildir. Ancak güvenliği üst düzeyde tutmak, bilinçli davranabilmek koşuluyla, mümkündür. Öte yandan kişisel güvenliğimizi korumak sadece bizim bilinçli olmamızla da bitmiyor, bunun yanı sıra iletişimde olduğumuz arkadaşlarımızın da bilinçli olması gerekiyor.

Geçtiğimiz hafta Facebook'ta hızla yayılan ve herkesin birbirini davet ettiği TAKVİMİME uygulaması -eminim ki siz de o daveti aldınız- arkadaşlarınızın bilinçsizliği ve sizin dikkatsizliğiniz ya da arkadaşınıza güveniniz sebebiyle bu kadar yayıldı. Birkaç gün sonra anlaşıldı ki, bu uygulama kişisel bilgilerinizi çalmanın yeni yoluydu ve yaklaşık 3 milyon Türk kullanıcı bu yemi yuttu.

Ben de bu uygulama için sayısız davet aldım. Önceleri görmezden geldim bu davetleri fakat her gün üçer beşer gelmeye başlayınca ne olduğunu, ne işe yaradığını merak ettim. Davet yollayan arkadaş listeme yönelik kısa bir bildirim yayınladım ve sordum: 'Şu sürekli davet yolladığınız TAKVİMİME uygulaması nedir, necidir, ne iş yapar?' Davet yollayan tek bir kişiden geri dönüş almamam ise olayın ciddiyetini göstermeye yeter, zira onlar da ne olduğu konusunda en ufak bir bilgiye sahip değildiler. Üstelik uygulamaya izin verdiklerinde, neye izin verdiklerini de bilmekdiklerinden, uygulamanın arkadaş listelerine otomatik davet gönderdiğini de bildiklerini sanmıyorum.

Bir başka uyarım da akıllı telefonlarınıza indirdiğiniz uygulamalar ve oyunlar için olacak. AppStore'da (Apple'ın marketi) pek fazla tecrübem yok ama Android işletim sistemli bir cihaza sahipseniz indirdiğiniz uygulama ve oyunlar hususunda dikkatli davranmanızı şiddetle tavsiye ederim. İndirdiğiniz uygulama ya da oyun için yapılan yorumlara göz atmaktan, uygulama ya da oyunu cihazınıza kurmadan önce erişmek için izin istediği noktaların neler olduğunu incelemekten geri durmayın. Özellikle uygulama ya da oyunun indirme bağlantısının buluduğu sayfanın hemen altındaki yorumlar, bu konuda hiçbir bilginiz olmasa bile, güvenlik riski olup olmadığını anlamanıza büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Keza uygulama ya da oyunun reyting oylaması da fikir vermesi açısından yararlıdır.

Kişisel bilgilerinizi koruyacak bilince erişmeniz dileğiyle... :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder