Son Dakika!

biz bi' ara üşenmeyip harekete geçebilirsek bir şeyler bir şeyler yapacaz bloga. kaming suun.

24 Kasım 2010 Çarşamba

Anti Madde

Efennim evvela merhabalar. sizlere acayip bi konudan bahsetmek isityorum ki kendisi, konumuz anti madde. Hani cern denilen devasa makinamsı araştırma merkezindeki deneyler sonucu ortaya çıkartılan 38 adet anti-hidrojen atomu, atom atom da en başta nedir bu anti madde sizlere onu açıklayayım en başta.

Evrende her madde parçacığının ona karşı gelen bir antimadde (karşıtmadde) parçacığı bulunur. Antimadde parçacıklar karşıt parçacıklarıyla aynı şekildedirler ve aynı davranışları gösterirler, farkları zıt yükte olmalarıdır. Madde ve antimadde etkileşime girdiklerinde sonuç olarak saf enerji doğar. Buraya kadar herşey normal gibi ama fizikci dayılar "la olm bu tamam bunlar birlikte enerji orası tamam da bu anti maddeden çok az var la" demeleri sonucunda araştırdılar ve 38 tane antihidrojen atom buldular ve ohooo biz bunları sabah akşam inceleriz lan dediler biz de bi halt anlamadan peki dedik oturduk aşşa. hatırlarsanız uzaya, aya yolculuklar sonucunda da teknolojimiz çok ilerde "ooo aya gittik abi, uçan araba yakındır" derken sadece bi teflon tava ve mikrodalga fırındır bize o teknolojiden armağan. bundan da bi yanmaz kotmont tipi birşeyler beklemek yanlış olmaz diye düşünüyorum.



Anti madde durumuna geri dönersek sizlere hemen göstereyim efennim...

Maddeyi çay olarak alalım.


Tavşan kanı süper kırmızı yanında simidi yeri geldiğinde şeker atmalı falan böyle güzel demlemeli bi çay.

Anti madde ise


Çaydan bize kalan çay partikülleridir.

Gördüğünüz gibi çay yok ama ona karşılık anti çay maddesi çaydan kalan parçalar var. bu parçalar çayla (madde) birlikte olduğunda ne de güzel bir çay keyfi (enerji) bizi bekler deee mi. işte hacılar anti madde neden az diyorlar duruyorlar. sen çaydanlığa bu çay partiküllerini süzücü bi alet takarsan eğer gelmez dee mi? o zaman madde ile anti madde arasınad bi çay süzgeci(gözlemlememizi engelleyen atomsal çekinimler) (tanıma gel) vardır. bu sebeple anti madde çok zor gözlenir. gözlemek için demliğe (uzaya) bakmak gerekir ki orda vardır baya.. yani olmalı yoksa star trekde gemiler nasıl gitsin gezegenden gezegene. (startrek adlı filmde gemilerin enerji kaynağı antimaddedir. bknz:startrek)